Mikä ihmeen pörriäinen?

12.3.2019

Mainoskuvaus galleriassa ja etusivun sliderissakin vilahtava ampiainen on herättänyt ihmetystä. Lienee paikallaan avata tarinaa, jonka syyskuussa 2017 kirjoitin facebook-sivullamme:

”Joskus on niin, että vaikka kuinka suunnittelisi, mikään ei ole varmaa – mutta silti on vaan luotettava, että asiat järjestyy. Ja yleensä ne tavalla tai toisella järjestyvät. Näin myös erään toimeksiannon suhteen, jossa lopputuotteeseen toivotaan tietynlaista kuvaa ampiaisesta muiden juttujen ohella. Olen miettinyt mielessäni useitakin vaihtoehtoja, miten homman voisi toteuttaa – kun missäänhän ei ole kirjoitettu, että sopivaa pörriäistä tässä nyt kohtaisikaan… Kunnes tänään kiireen keskellä juuri kun olin saanut yhden suman purettua, huomasin kuinka passikuvapisteen luona lattialla hoiperteli silminnähden tokkurainen raitapaita. Siinäpä ei sitten aikailtu, sen sijaan, että olisin kiikuttanut ystävän takaisin pihalle, päätin tarjota hänelle hunajaa ja kyllä se tuntui maistuvankin. Silminnähden se siinä virkosi ja minä sain vastauksen kuinka voin hoitaa homman kätevästi. Nähtäväksi vielä jää tehdäänkö juttu lopulta ampiaisilla vai ilman. Mutta varmaa on, että henkistä hunajaa säästelemättä sekin homma hoidetaan.”

Tokkurainen ampiainen päätyi siis kuvaamon lattialta aterioimaan studioon ja hunajasta voimaantuneena jatkoi lentoansa ulos. Sama luomakunnan supermalli pörisee myös Ylä-Savolaista iskelmämusikkia luovan Pentti Korhosen tuottaman Ampiaiset Iisalmesta -levyn kannessa. Itselleni kuva hunajaa nauttivasta ampiaisesta on muistutus siitä kuinka asiat todellakin aina järjestyvät. Se on myös arvon anto kaikille pölyttäville pörriäisille, joita ilman elinolosuhteet tällä kauniilla planeetallamme olisivat melkoisen mahdottomat. Ampiaisilla on paikkansa ekosysteemissä myös tuhohyönteinteiskantojen luonnollisina kurissapitäjinä. – Meillä on siis syytä iloita ja olla kiitollisia ampiaisista.

Siksi keltainen raitapaita saa lentää sivuillamme. Toivottavasti se hymyilyttää myös Sinua.